7.819 Görüntüleme Osmanlı Devleti 1 Yorum

Osmanlı tarihinde naibelik(padişah vekili) sıfatıyla devleti 2 defa tek başına yöneten tek kadın sultan,7 padişah görmüş...Tarihçi Yılmaz Öztuna'ya göre Türk tarihinin en çok ses getiren ve gerek mirası gerekse nüfuzu bakımından en etkili olan kadındır...kösem sultan gelininin başını çektiği muhalefet tarafından öldürülmüş ve Osmanlı hanedanında kadın egemenliğine böylece son verilmiştir...  

1590 senesinde doğan kösem sultan rum ya da boşnak asıllıdır.

kösem sultan küçük yaşta cariye olarak girdiği sarayda 14 yaşında iken birinci ahmet ile evlenip sarayın en güçlü kadını olmuştur.

oğulları dördüncü murat ve birinci ibrahim de padişahlık yapmışlardır.

birinci ahmet ölünce tahta veliaht olan osman'ın yerine birinci mustafa'nın çıkarılmasında rol oynamış (1617/18),

ikinci osman tahta çıkınca 1618-1622 yılları arasında saraydan uzaklaştırılmış ancak 1622/23 yılında sultan ibrahim yeniden tahta çıkarılınca tekrar saraya dönmüştür.

1623 yılında oğlu dördüncü murat henüz onbir yaşında tahta çıkarılınca hem valide sultan hem de saltanat vekili olarak 1632 yılına kadar 9 yıl boyunca devleti idare etmiştir.

daha sonra dördüncü murat 1640 yılına kadar annesi kösem sultanı devlet işlerinden uzak tutmaya çalışmış ancak 1640 yılında dördüncü murat ölüp yerine kösem sultanın diğer oğlu ibrahim geçince 1648 yılına kadar devlet işlerinde yine çok etkili olmuştur.

ibrahim 1648 yılında tahttan indirilip yerine torunu dördüncü mehmet geçince devlet işlerine tekrar egemen olmak istemişse de dördüncü mehmet'in annesi turhan hatice sultan tarafından boğdurularak öldürülmüştür(1651).

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş