20.398 Görüntüleme MAKALE 2 Yorum

ÜniversiteliSayın ve sevgili Hocam,

En iyi dileklerimle ellerinizden öperim.

Ben Berk Yağmur. Yine karşınızdayım. Bu sefer bir müjde vermek için... Nihayet üniversite sınavının sonucunu aldım, istediğim bölüme girdim. Annem-babam, arkadaşlarım ve çevrem çok mutlu oldular. Herkesten tebrik alıyorum. Başarmak ne güzelmiş. Kendimi komutan gibi hissediyorum.

Benim sıkıntılarımın üniversiteyi kazanınca biteceğini beklerken, bütün heyecan, tedirginlik ve korku yeni başladı. Daha şimdiden başaramama endişesi sardı.

Sayın ve sevgili hocam. Sizin üniversitede deneyiminiz var. Şimdi ben ne yapacağım? Başarmak için nasıl çalışmalıyım? Neleri göz önüne almalıyım? Bu konuda da beni aydınlatmanızı bekliyorum.

Babam ve annemin de selâmları var.

Bütün sevgiler sizin olsun.

Berk YAĞMUR

TAVSİYELER

Sevgili Berk’i ve Berk gibi çalışarak mutlu, sona erenleri tebrik ediyor, üniversite hayatlarında başarılar diliyorum. İşte bu lisenin bütün çilelerine, sıkıntılarına, koşuşturmalarına değmedi mi? Demek ki, plânlı ve düzenli çalışınca başarısızlık diye bir kavram karşınıza çıkacaktır.

Lise ikinci sınıfta okuyan Mahmut Yıldız isminde bir okuyucum vardı. Bana çokça mektuplar yazdı. Her mektubunda başarısızlık korkusunu ifade ediyordu. Birlikte bir program hazırladık. Mahmut da bu programa uydu. Sonunda ondan da bir müjde aldım. En çok istediği okulu, Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Bu başarıya hem kendisi, hem hocaları, hem de anne ve babası şaşırmıştı. Ama ben şaşırmadım. Çünkü yüzlerce tecrübemle düzenli çalışmanın mutlak bir başarı getirdiğini anlamıştım. Sevgili Berk ve Berk gibi yeni bir okulun başında olanlar için, başarının küçük ayrıntılarını ele alalım: Artık insanlar yürüdüğü ve hatta koştuğu kulvarda eskisi gibi tek başına veya birkaç kişi değildir. Aynı kulvarı kullanan ve aynı hedefe yürüyen kişilerin sayısı oldukça fazladır. Bunların içinde, en fazla direnci, sabrı ve düzenli koşmayı becerenler hedefe ulaşacaklar, diğerleri ise, bu amaçlarını gerçekleştiremeyeceklerdir.

Toplumun ve çalışma hayatının gittikçe karmaşık bir hal alması, insanların BAŞARI şanslarını da düşürmüştür. Bunun içindir ki, son yıllarda BAŞARI ile ilgili bir dizi çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde BAŞARAMAMA, eski yıllardakinden daha vahim sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Geçmiş yılların dayanışma içindeki toplum yapısında, BAŞARISIZ olan insanların yardımına koşan insanlar bulunurken, günümüzde BAŞARISIZ olmuş kimselere bu ilgi gösterilmemektedir. Bu durum da, insanların BAŞARILI olma zorunluluğunu ve başka seçeneklerinin olmadığını ortaya koymaktadır.

Başarılı olmak için neler yapılmalıdır?

1. Başarıya kendinizi inandırın. Başaranların sizden hiçbir üstünlüğünün olmadığını düşünün. Tek fazlalıklarının düzenli ve disiplinli çalışma olduğunu unutmayın.

2. Başarısızlığa düştüğünüzde, başarısız olduğunuz anlamını çıkarmayın. Çok zaman başarısızlık, başarı başlangıcıdır.

3. Mutlaka gününüzü plânlayın. Boş zamanlarınızı doldurun. Unutmayın. Plânlı çalışma, sizi mutlaka hedefe götürecektir.

4. Ders çalışma usûllerini öğrenin. Boşuna kürek sallamayın. Okuma, not alma, dinleme, motive olma, yazılıya hazırlanma gibi faaliyetlerin inceliklerini bilin.

5. Kararlı olun, pes etmeyin. Unutmayın ki, küçük engellere takılanlar büyük hedeflere ulaşamazlar.

6. Büyük hedeflerin bir bedeli vardır. O yolda çile, acı, başarısızlık ve diğer olumsuzluklar yatar. Ama sebat, gayret ve sabırla bunlar bir bir aşılır.

7. Ünlü kişilerin nasıl başarılı olduklarını inceleyin. Onların ne tür mücadele ve metotlardan sonra hedeflerine ulaştıklarını görün.

8. Sizi başarıya götürecek bir arkadaş grubu oluşturun. Sizi engelleyenlerden ise, uzaklaşın.

9. Çalışma ortamınızı iyi düzenleyin. Aşırı ışıktan, sesten, sıcaktan ve soğuktan korunun. Çalışma masanızı bir gelin gibi süsleyerek çekici hale getirin.

10. Bugünün işini yarına bırakmayın. Yarına bırakılan iş, yapılmamış iştir. Çünkü yarının da kendi işleri olacaktır.

11. Derste çok iyi bir dinleyici ve gözlemci olun. Çünkü her hoca ders anlatırken, soracağı soruları ve önemli konuları satır aralarında söyler.

12. Dünyayı ve teknolojiyi izleyin. Alanlarınızla ilgili yayınları takip edin.

13. Kusursuzluğu değil, başarıyı hedefleyin. Unutmayın, başarıyı başarısızlık, kusursuzluğu da kusur doğurur.

14. Uykunuzu kontrol altına alıp, düzenleyin. Uykuyu denetim altına alırsanız, uykudan çalacağınız çok zaman olduğunu görürsünüz.

15. Başarıda harcama alışkanlığının çok önemli olduğunu unutmayın. Gelir ne kadar olursa, gidere yetişemez. Unutmayın başarı için giderin kontrol edilmesi gerekir.

16. Sağlığınıza çok dikkat edin. Sağlıksız vücuttan, sağlıklı enerji çıkmaz. Bu da başarıyı engeller.

17. Zararlı alışkanlıkları bırakın. Her zaman zararlı alışkanlıklar başarıyı engelleyen unsurlar olmuştur.

18. Hedefinizi büyütün. Yalnızca üniversiteyi bitirmek için çalışmayın. Akademik çalışma, alanında aranan bir uzman ve hatta dünya çapında bir kişi olmak için çalışın.

19. Gereksiz korku ve endişelerden uzak durun. Basit kızgınlıkları çabuk unutun. Sizi kızdıran olayın, değip-değmediğini iyi düşünün.

20. Sıkıntılı işlerle karşılaştığınız zaman, o yerden uzaklaşın, gezintiye çıkın. Abdest alıp, namaz kılmak sıkıntının en iyi ilâcıdır.

21. Kabiliyetinize göre bir hedef belirleyin. Çalışmalarınızı bu hedefe göre planlayın. Başladığınız işi asla yarına bırakmayın ve plandan vazgeçmeyin.

22. Bir konuda uzman olmaya çalışın ve yalnızca bir alanda yoğunlaşın. Unutmayın ki, her şey yapmak isteyen hiçbir şey yapamaz.

23. Yaptığınız çalışma planınızı karşınıza asın. Her akşam, neler yaptığınızı değerlendirin ve planınızla karşılaştırın.

24. Çalışmak için uygun bir saat ve uygun bir yer aramayın. Başarmak isteyen bir insan için her saat ve her yer uygundur.

25. Problemlerinizi ve başarmanız gereken işlerinizi parçalara ayırın. En küçüğünden ve en kolayından başlayarak en zoruna doğru bir yol izleyin. Küçük işler yapıldıkça büyük ve karmaşık işlerin için azim ve istek artar.

26. Psikolojik dünyanızı düzenlemek, hafifleyip, rahatlamak için kulluk görevinizi ihmal etmeyin. Unutmayın, kişiyi en iyi rahatlatan ortam, Yaratıcısının huzuruna çıkmaktır.

27. Başarı için başarılı olmuş anne ve babanıza güvenmeyin. Yalnızca onların kullandığı metotlardan yararlanmaya çalışın. Çünkü hayata her zaman onlarla devam edemezsiniz.

Sonuç olarak, inanın, kararlı olun, plânlı çalışın, vazgeçmeyin, başarısızlıktan bıkmayın. Bunları yaparsanız, başarınızın çok yakın olacağını bilin. Şunu da unutmayın; başarı hep çalışmak, değildir. Kendinize de zaman ayırıp, gezin ve dinlenin. Balzac’ın dediği gibi “Çalışarak dinlenin, dinlenerek çalışın.”

Halit Ertuğrul

Yeni Asya Gazetesi - ELİF EKİ

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş