Sınav Öncesi Şunlara Dikkat Edilmesinde Büyük Faydalar Var

31.254 Görüntüleme Eğitim 22 Yorum

Sınavdan önceki akşam erken yatılmalıdır.

Sınav sabahı yataktan kalkar kalkmaz ilk işiniz varsa bahçeye, yoksa balkona çıkarak nefes alma çalışmaları yapınız.

Nefes alma eksersizi nasıl mı yapılır?

İlk önce burundan 1’den 4’e kadar sayma süresince nefes alın. Sonra 1’den 8’e kadar sayma süresince aldığınız nefesi verin.

İkinci olarak ılık bir duş alınmalıdır. Ilık duş almak öğrencinin kendisine gelmesine sağlamayacaktır.

Duştan sonra aynanın karşısına geçerek omuzlarına geriye çekerek, başı dik tutup içten gelen bir gülümseme ile 10-15 saniye aynada kendilerini izlemelidirler.

Ayna karşısına geçen öğrenci kendisine selam vermeli, başardıkları, sevdikleri en az 5 olay düşünülmelidir.

Şöyle ki:

“Ben değerli bir insanım, kendimi seviyorum, bugün çok güzel bir gün olacak, başaracağım...” gibi olumlu sözler söylenilmelidir. Bu düşüncelerle güzel bir güne başlanmış olur. Olumsuz düşünceler asla beyinden geçirilmemelidir. Olumsuz bir iç yolculuğa başlandığı hissedildiğinde ve negatif düşünceler beyine ulaştığında bu düşünceler beyinden kovulmalıdır.

Sınav sabahı öğrenci ile sınav konuşulmamalıdır. Öğrencinin motivasyonunu artıracak, moral verecek sözler konuşulmalıdır. Mümkünse çocuğun hoşuna gidecek hafif bir müzikle beyin ve ruh dinlendirilebilir.

Sabah kahvaltı da ise;

Ağır olmayan sade fakat zihin açıcı kahvaltı menüsü hazırlanmaya dikkat edilmelidir. Sulu gıdalardan kaçınılmalıdır. Mümkünse kahvaltıda havuç suyu içmeleri sağlanmalıdır. Havuç; hatırlama kabiliyetini artırdığı için öğrencilerin sınav sorularının cevabını bulmalarında kolaylık sağlayacaktır. Kahvaltıda bir miktar ceviz, fındık, fıstık alınması beyindeki bilgileri hatırlamayı sağlar.

Çocuk içebilirse bir çay bardağı bal karışımlı süt içirilmesi beyine daha fazla oksijen gitmesine ve beyinin yeni fikirler üretmesine sağlar.

Sınava gitmeden önce akşamdan hazırlanan sınav belgeleri gözden geçirilmeli, çantaya konulmalıdır. Yedek kalem ucu, kalem ve silgi konulması unutulmamalıdır. Ayrıca yanlarında su ve çikolata bulundurulmalıdır.

Sınava Besmele ve dua ile başlanmalıdır. İçten yapılan bir dua, öğrencinin güven duygusunu artırır.

Her ders sınav sorusunu bitirince bir miktar çikolata alınmalıdır. Üzerine birkaç yudum su içilmeli ve arkaya yaslanıp kısa süreli nefes alma eksersizi yapılmalıdır. Bu hareket öğrenciye dinlendirecek. Kısa bir teneffüs ettirecektir. Ayrıca çikolata mutluluk hormonunu salgıladığı için öğrenci kendini daha rahat hisseder.

Öğrenci sınava gireceğinde stresli görünüyorsa eli, yüzü yıkattırılmalıdır.

Öğrenci, Sınav başlamadan verilen cevap kâğıdının kendisine ait olup olmadığı kontrol etmeli, imza atmayı unutmamalıdır.

Sınav başladığında; sınav sorularının cevaplandırılmasını daha önce alıştığı tarzdan başlamalıdır. Herhangi bir dersten başlama tarzları yoksa sözelden sayısala geçmeleri daha uygundur. Çünkü sayısal sorular daha çok vakit alır, yanlış yapma ihtimali daha fazladır, morali de bozabilir.

Bilinemeyen bir soru üzerinde fazla durulmamalı, hemen geçilmelidir. Ful çıkaracağım diye bir soru üzerinde çok zaman kaybedilmemelidir. Sınav bir sorudan ibaret değildir. Kitapçık açıldığında tarama yapılıp önce kolay sorulardan başlanması morali yüksek tutar ve güven verir. Böyle bir yaklaşım öğrenciye faydalı olabilir.

Sözel bölümde önce cevabını okuyup daha sonra soruyu okumak öğrenciye zaman kazandırabilir ve doğru cevabı bulmasını kolaylaştırır.

Cevap şıklarının tamamını okumadan cevap anahtarı işaretlenmemelidir.

Sınava giren tüm öğrencilere başarılar dilerim...

Hamide HATİPOĞLU

Risale Haber

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş