Mizah ve Fıkralı Sohbetler - Ali Ferşadoğlu

3.035 Görüntüleme Kitap 0 Yorum

Mizah ve Fıkralı Sohbetler

Ali Ferşadoğlu’nun kaleme aldığı “Mizah ve Fıkralı Sohbetler” adlı eser geçtiğimiz ay Yeni Asya Neşriyat’tan çıktı. Kitap, 304 sayfadan oluşuyor.

İçerisinde bir çok konuyu barındıran eserin çıkış amacı günümüzde yozlaşan “espri, şaka, fıkra ve sohbet”lere yeniden anlam kazandırmak. Zira, insanların güldüğü kriterler—Müslüman dahi olsa—bu çağımızda değişmiş durumda.

İlk bakışta, diğer fıkra, hazır cevap tarzı bir kitap sanılsa da, yazar bununla sınırlı kalmamış. Hatta değişik fıkralara kitabın belli bir bölümünden sonra başlamış. Mizah, lâtife, eğlence kavramlarına değinen yazar, bu kelimelere Peygamber Efendimiz (asm) ve Bediüzzaman Hazretlerinin penceresinden bakıyor. Mizahın tarihsel sürecini, bu süreçte geçen aşamaları ve kültürümüzdeki mizah şahsiyetlerini kısa kısa anlatıyor. Zannedersem, piyasada bu kitap tarzında benzer bir çalışma olmaması dolayısıyla da bir ilk özelliğinde. Zira anlatılan bölümlerde, ilk önce Risâle-i Nur eserlerinden alıntı yaparak konuyu açıklamış daha sonra buna uygun bir fıkra/sohbet seçmeye çalışmış. Kitabın bu özelliği ise sürekli olarak ders yapan, sohbet yapan kişilere geniş bir yelpaze tutuyor.

Günümüzdeki güncel olayları, okunması ve anlaşılması gereken meseleleri seçmiş. Bunların sonuna da okuyucuyu dinlendirecek, tebessüm ettirecek bölümler yerleştirmiş. Kitabın sonuna doğru yakın zamanda yaşanan hadiselere yer vererek mecrasını mizahın çeşitli bölümlerine kaydırmış. Benim kitabı bitirmem bir buçuk, iki günümü aldı. Yani elinize alıp, zihninizi fazla yormadan okuyabilirsiniz. Ayrıca kitabı okurken fıkra kitabı olarak değerlendirmeyin. Bölümlerde geçen konuları özellikle başlangıç kısmında olan Risâle-i Nur’dan alıntıları dikkatli bir biçimde okuduğunuz zaman altındaki fıkraların bir anlam kazandığını göreceksiniz.

Kitabın eksi yönü olarak değerlendirebileceğim yanı ise, ilk başta anlattığı bir iki olayı ileride tekrarlaması ve bazı bilindik fıkralara yer verilmesi. İkinci olarak da “Mizah ve Bediüzzaman” bölümü biraz daha açılabilirdi.

Tashih bakımından sınırlı sayıda hatasını görebildiğim kitapta teknik detaylara oldukça özen gösterilmiş.

Furkan DEMİR

Yeni Asya Gazetesi

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş