6.871 Görüntüleme Biyoloji 0 Yorum

Renkli ipeğin elde edilmesinde geleneksel yöntemlerin yerini alacak yeni bir yöntem geliştirildi. İpekböceği larvasının besindeki basit bir değişikliğin larvada renk değişikliğine yol açtığını söyleyen bilim insanları böylece farklı renklerde ipek elde edildiğini belirtiyorlar.

Çalışma Singapur’da bir enstitüde gerçekleştirilmiş. Araştırmacılar, tasarladıkları süreçte, ipekböceklerinin larva aşamasının son dört gününde floresan boyalar uygulanmış dutlarla beslediklerini açıklıyorlar. Boyayı yiyen ipekböcekleri bu boyanın rengine dönüyorlar. Daha sonra kozalarını ören böceklerin ürettiği ipek de yedikleri boyanın renginde oluyor.

Daha örülmeden boyanın ipeğe bütünleştirilmesinin ipek boyama sürecini daha çevre dostu yaptığına değinen araştırmacılar bu süreçte çok fazla kimyasal ve su kullanıldığını ve çok süre harcandığını hatırlatıyorlar. İstenilen renklerin yeni yöntemle elde edilmesi sağlandıkça geleneksel yöntemlerin belki de kalkabileceğini ekliyorlar.

Yöntemlerinin büyük ölçekli çiftliklerde uygulanabileceğini ve hesaplı olduğunu belirten bilim insanları boyanın besinlere eklenmesinin ipeğin yapısını değiştirmediğini yani koza örüldükten sonra hasat ve sonrasındaki işlemlerin aynen uygulanabileceğini söylüyorlar.

İpekböceğinin diyetine boya ekleyip renkli ipek elde edilmesi başka olasılıklara da öncülük etmiş görünüyor: Araştırmacılar ipekböceğinin besinlerine farklı bileşikler ekleyerek anti-bakteriyel,  pıhtılaşmayı önleyici ve yanmaz özelikte ipek elde edebilmek için olasılıkları değerlendirdiklerini söylüyorlar.

Haberin görselindeki ipekböceği larvalarından ilki (A) Rodamin B floresan boyası içeren dutlarla beslenmiş ve bu larvanın ördüğü renkli koza da hemen altında. İkinci larva (B) ise normal beslenmiş ve beyaz bir koza örmüş.

Özden Hanoğlu Kaynak: http://www.physorg.com/

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş